Päivän Sana 18.11.2018
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee."

Matt. 24:36-37

Alttarilla

Hienoja hetkiä sain kokea ennen pääsiäistä kun alakoululaiset tulivat kirkkoon kiertämään kanssani pääsiäisvaellusta. Ehkä puhuttelevimpia olivat pysähtymiset alttaripöydän luona, tutustuen samalla kiirastorstain tapahtumiin. Kovin usein ei tule nähtyä niin paljon lapsia alttarikaiteelle polvistuneena. Hyvät olivat myös ilmeet kun koululaiset saivat katsoa ehtoollisleipää ihan läheltä. Joku olisi halunnut sitä koskea ja myös maistaa.

Tiesitkö, että kirkossamme on ollut mahdollista lapsen saada ehtoollista vuodesta 1979 lähtien? Suurin osa odottaa konfirmaatiota, vaikka voisi tulla jo paljon aiemmin vanhemman, isovanhemman tai vaikka kummin kanssa ehtoolliselle. "Vaatimukseksi" riittää, että lapselle on selitetty ehtoollisen merkityksestä.

Pääsiäisen aikana kävin kirkossa kohta 5-vuotiaan tyttäreni kanssa. Hän oli sitä mieltä, että oli hänen aikansa saada ehtoollista. Penkissä kuiskuttelin vielä pikakertausta ehtoollisen merkityksestä. (Ehtoollinen on ateria, jota syödessämme ajattelemme Jeesusta. Jeesus on ehtoollisella meitä lähellä, Hän tahtoo pitää meistä huolta. Jeesus antaa meille anteeksi pahat ajatuksemme, sanamme ja tekomme.) Vähän äitiä kyllä mietitytti, että olikohan tämä nyt tarpeeksi, ymmärsikö lapsi mitään? Penkkiin palattuamme tytär kuiskutteli tyytyväisenä sylissä istuen oivallustaan: "Äiti, jos ei uskalla oikein muuten pyytää anteeksi Taivaan Isältä niin voi mennä tonne ehtoolliselle."

Niin juuri, niin voi tehdä.

Päivi Latomäki

13.11.2013 klo 22:18:46
Satu kirjoittaa

Lyhin "ehtoollisen oppimäärä", jonka olen pienelle lapselle kertonut, on "Tämä ateria on erilainen kuin kaikki muut". Kovin juhlallisesti sen jälkeen kävimme ehtoollispöytään.