Päivän Sana 20.11.2018
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.

Ps. 94:12-13

Elämän kesä on ja pysyy

Kysymys: Mikä on tämän päivän ylivoimainen puheenaihe?

Vastaus: Kesä meni, että hujahti!

On vain tuokio siitä, kun istutin kesäkukan siemeniä mielessäni keskikesän kukkaloisto. Siitäkin, kun ihastelin sitä ääntä ja tunnetta, kun laituri hörppi järven pintaa kevätvesien ollessa korkealla.

Uusi ja taas uusi  lintu muistutti tuolloin tulostaan ja siitä, että raskas muuttomatka oli takanapäin.

Mutta ei aikaakaan, kun ohra putkahti tupesta, kaura retkahti helpeelle, vehnät tervehtivät suorina kuin partiopojat ja ... ruis alkoi tuleentua ja kädet värjääntyä marjareissujen jäljiltä. Alokkaatkin lähtivät tukikohtiinsa ja eri-ikäiset lapsukaiset opettajineen pyörittelevät puhetta koulun alkamisesta. Linnut valmistautuvat muuttoon.

Ei tämä kesä ole ohi! Näyttäköön kalenteri mitä tahansa, JUURI TÄMÄ KESÄ ei monenkaan kohdalla mene  ohi koskaan, koska siitä tuli ELÄMÄN KESÄ.

Kesää perheissä rytmittivät reissut, perhetapahtumat ja kulttuuritarjonta. Moni hetki kosketti lähtemättömästi.

Elämän kesä -ajatuksesta vakuutuin, kun keskustelin esimerkiksi rippikoululaisten kanssa. Ainakin tänä kesänä rippikouluissa elettiin ja koettiin. Ainutkertaista! Kyseltiin, onko se aina ollut näin? Tiedän, että Kauhavan seurakunnan rippikoulunuorista moni tähtää tulevana suvena isoiseksi.

Sellaisissakin kesäkeskusteluissa olen saanut olla, joissa on puhuttu rakkauden löytymisestä, ja ruvettu hiljaa aihioimaan yhteistä tulevaisuutta. Opiskelupaikan saamiseen liittyy huipputunteita... Niin ja armeijaan lähtemiseen.

Esimerkiksi Kauhavan seurakunnan Ylihärmän kappelin alueelta lähti Kainuun prikaatiin toistakymmentä nuorta. Äidit ja isoäidit, isät ja paapat saattelivat.

Alokkaat vannoivat noin viikko sitten sotilasvalan. Tiedän, että valaa, joka vannottiin kaikkitietävän Jumalan edessä, puitiin valatilaisuuden jälkeen paljon. Sitä miettivät valan vannoneet, heidän perhekuntansa, mutta myös puolustusvoimien henkilökunta. Puolustusvoimat, armeija, ja koko siviiliarmeija tahtoo olla "sotilaspoikien" tukena.

Järki, tunteet ja omatunto olivat Kajaanissa kenttärovasti Jouni Parviaisen puheen ydintä.

Entä mitä onkaan koettu kesäseuroissa, kirkoissa, musiikkifestivaaleilla, kotiseutu- ja urheilutapahtumissa? Mielestä lähtemättömiä tunnelmia niissäkin.

Härmäläisten Häjyylyiden päätöstapahtuma Alahärmän kirkossa kiteytyi rovasti Esko Töylin toiveeseen, että taivaan tiellä olisimme yhtenäinen joukko.

Kun puolukat ja karpalot on noukittu, saavat kauhavalaiset jatkaa kesän jälkeistä syksyä historiallisissa merkeissä. Sitä kirkkoherran valinta on. Vaalisaarnat Kauhavan kirkossa ovat kolmena peräkkäisenä sunnuntaina alkaen syyskuun 11. päivä.

Kuunnellaan vaalisaarnat runsain joukoin, kätketään sanoja sydämiin ja äänestetään.

Paula Takala

19.8.2011 klo 16:20:35
Seppo Ruotsala kirjoittaa

Kiitos Paula. Koskettava ja iloa tuottava juttu!