Päivän Sana 20.11.2018
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.

Ps. 94:12-13

Kutsu virsisuunnistukseen

Reformaation juhlavuonna Kauhavan seurakunnassa järjestetään virsisuunnistus ajalla 27.11.2016 - 3.12.2017. Tavoitteena on virsituntemuksen ja lauluinnostuksen lisääntyminen kaikenikäisillä. Tule kauniisiin kirkkoihimme jumalanpalveluksiin! Voit valita kahden kellonajan ja neljän kirkon valikoimasta sopivimman joka pyhä. Kerää virsikorttiin erinumeroisia virsiä. Laula, hyräile, ole mukana. Tuo myös lapsia ”virsikylpyyn”. Alaikärajaa ei ole. Virsiä ei tarvitse osata laulaa ”oikein”. Kun kortti on täynnä, palauta se sille osoitettuun laatikkoon kirkon takaosassa. Muista laittaa korttiin nimesi ja puhelinnumerosi. Ota uusi kortti. Vuoden aikana eniten erinumeroisia virsiä kerännyt saa pääpalkinnon. Jokaisesta täydestä kortista saat tarkistuksen jälkeen pienen välipalkinnon.

Seuraa virsisuunnistuksen etenemistä Kauhavan seurakunnan nettisivuilta. Haasta kaverisi mukaan, kilpailkaa keskenänne. Kortteja saat kirkoista ja seurakuntatoimistoista. Virsikorttiin voit merkitä ainoastaan Alahärmän, Kauhavan, Kortesjärven ja Ylihärmän kirkkojen jumalanpalveluksissa laulamiasi virsiä. Hoosiannalla (virsi 1) ja muilla virsikirjan alkupuolen virsillä aloitamme 1. adventtina. Jos et nyt pääse kirkkoon, vuoden päästä ehdit vielä Hoosiannalle. Siihen suunnistuskausi sitten loppuukin.

Martti Luther ja virret

Martti Luther edisti kansankielen käyttöönottoa messuihin. Virret omalla äidinkielellä antoivat kirkkoväelle aivan uuden mahdollisuuden osallistua ja kokea yhteenkuuluvaisuutta pyhien asioiden äärellä. Edelleenkin virsilaulu on mm. synnintunnustusta, rukousta ja kiitosta – yksin ja yhdessä. Kansankielisen virsilaulun merkitys Lutherin sanoin ilmaistuna: ”jotta Jumalan Sana asuisi laulunakin kansojen keskuudessa”.

Kauhavan kirkoissa on nyt uudet virsikirjat

Kanttorin näkökulmasta tuntuu erityisen hyvältä seurakunnan satsaus uusiin virsikirjoihin. Niissä on nyt mukana uusinkin lisävihko. Toivomme, että virsikirjat tulevat ahkeraan käyttöön. Virsivalikoima on todella laaja. Virsikirjan lopussa oleva lisävihko (virret 901-979) on tarkoitettu käytössä olevien virsien rinnalle täydentämään virsikirjaa. Aiemmin vähälle huomiolle jääneitä aiheita kuten talvi, kaupunkilaisuus, isänpäivä, paastonaika ja luonnonsuojelu on otettu mukaan kokoelmaan. Useissa virsissä ilo ja kiitollisuus korostuvat. Lisävihkoon on valittu myös virsiä, jotka puhuttelevat kirkon elämästä etäälle jäänyttä ihmistä. Monimuotoisuuden tuomaa rikkautta lisävihkossa tuovat esille erityisesti sen monikielisyys ja musiikillinen monikulttuurisuus. Lisävihko tekee mahdolliseksi virren rajojen tarkastelun kokeilevasti ja tunnustelevasti. Siten lisävihkon kautta opitaan paitsi virren mahdollisuuksista myös sen rajoista. Mikä voi olla virsi? Seurakunnan jumalanpalveluksen toimittaa iältään, kokemuksiltaan, tottumuksiltaan ja taustoiltaan erilaisten ihmisten seurakunta yhdessä. Meille ovat tärkeitä tutut sukupolvien ajan käytetyt rakkaat virret, kuten Maa on niin kaunis, Enkeli taivaan, Suvivirsi jne. Monet niistä ovat yhteistä valtakuntien rajojen yli kulkeutunutta vuosisatoja vanhaa perintöä. Kuitenkin virsi uudistuu, ja se myös uudistaa laulajaansa. Virren kautta palaamme yhteisönä ja yksilöinä tässä elämässä jatkuvasti takaisin siihen jumalanpalvelukseen ja Jumalan ylistykseen, joka toteutuu täydellisenä taivaassa..

(tekstissä mukana lainauksia lisävihkon esipuheesta)

Siis lue, veisaa Herran tiellä,
uskossa työsi toimita.
Ei siunaustaan Herra kiellä,
vain häneen turvaa, uskalla.
On autuas, ken ainiaan
uskaltaa Herraan Jumalaan.