Päivän Sana 20.11.2018
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.

Ps. 94:12-13

Musta ja valkoinen

Katselin keskiviikkoiltana Teemalta Ville Haapasalon matkaa suomensukuisten kansojen keskuudessa. Tuolla kerralla vierailtiin Mordvassa ja Komissa. Mordvassa kohteena oli mm. kansallismielinen kasakkakoulu, jossa lapset marssivat sotilaallinen koulupuku päällään ihan ensimmäisestä luokasta koulun loppuun saakka. Uskontotunnilla lapset lauloivat suojelusenkelistä. Opettaja oli ilmeisesti ortodoksinen pappi. Laulun jälkeen hän muistutti, että on olemassa myös musta enkeli, joka aina vaanii meitä ja yrittää työntää hyvän joukkoon kaikenlaista pahaa. Opettaja oli puettu pitkään mustaan kaapuun. Kasvojen ja ristin lisäksi kaikki muu oli pelkkää mustaa.

Jäin pohtimaan mustaa pukua. Meilläkin papit pukeutuvat mustiin. Heille suunnitellaan ja valmistetaan muodikkaita vaatteita, mutta ilman mitään väriä. Mietin sitten vaihtoehtoja. Mieleeni nousi kuva amerikkalaisesta papista, joka loistaa lavalla hienossa puvussa, kiiltävissä kengissä ja monta kultasormusta sormissaan. Jotenkin en saa sellaista kuvaa sovitettua suomalaiseen kirkkoon, enkä edes seuratupaan.

Kirjapainoihmiselle valon ominaisuuksien tunteminen on tärkeää. Niiden perusteella voidaan saada aikaan oikealta näyttävä painokuva. Eri värit heijastavat valoa eri tavalla. Neutraali harmaa saadaan aikaan, kun kaikkia painovärejä (syani, magenta ja keltainen) on yhtä paljon. Harmaa siis heijastaa kaikkia värejä yhtä paljon. Musta ei heijasta mitään, vaan imee kaiken itseensä, mutta puhdas valkoinen heijastaa kaiken.

Onko papin puku sen vuoksi musta, että hän haluaa itselleen kaiken ”taivaallisen valon”, vai varooko hän heijastamasta takaisin mitään muista ihmisistä? Ei tietenkään, onhan puvussa sentään valkoinen ”sokeripala” aivan oikeassa paikassa, jossain puheen tuottamisen paikkeilla. Jumalanpalvelukseen pappi voi tulla mustassa puvussa, mutta sakastissa hänet puetaan valkoiseen. Ehtoollista jakaessaan hän on vain välikappale, pieni linkki Jumalan ja ihmisen välillä. 

Rakensin tuon välähdyksen pohjalta itselleni teesin, jota voin noudattaa puvun väristä tai värittömyydestä huolimatta:

Ole valkoinen, muista aina heijastaa Jumalan rakkautta muihin ihmisiin.

Ole musta, ota vastaan muilta ihmisiltä kokemuksia, viisautta, rakkautta; ota vastaan se mitä Jumala antaa.

 

Hannele Kihlman
Kommentit

12.2.2013 klo 09:22:52
perinnettä kirjoittaa

Molemmat, musta ja valkoinen, ovat papille sopivia juhlallisia värejä. Ajatuksena viehättää kyllä sekin, että kaikki luodut värit sopisivat yhtä hyvin.