Päivän Sana 19.11.2018
Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee.

2 Piet. 3:13

Pientä viljelyä ja odotusta  

Kun on juuret maaseudulla, vuodenaikoihin kuuluvat aina jollain tavalla viljelyskaudet, kylvöntyöt tai marjastukset. Kerrostaloasujanakaan en ole oppinut hyväksymään valtakunnanviestimien säätiedotuksia, joissa ihastellaan upeita aurinkoisia lomanviettosäitä. Perunamaan siivouskaan, joka oli nuorison aika mukavia hommia aikanaan, ei ollut oikein tarkoituksenmukaista, jos multa oli pölyävän kuivaa ja aurinko porotti. Niin kylvö, harvennus kuin perkauskin tuntuivat parhailta silloin, kun maa oli kunnolla kastunut ja vähän kuivahtanut. Tänä alkukesänä on tuntunut sormissa juuri sellaiselta. Aurinkoiset lomasäät eivät yksin kelpaa viljelytyöhön. Sade ja tuuli ovat todellisia ilon aiheita. Vaatimattomine viljelyksinenikin toivon monenlaisia säitä; toivon, että todella ”ilmoja piisaa”! 

 

Lämmin kausi ehti jo johtaa malttamattomuuteen ja kävi niin, että kun persilja ei helteessä itänytkään mielestäni riittävän nopeasti, pienissä ruukuissa kasvaa nyt sekä hitaasti itävää persiljaa että sellerintaimia, joita koulutin samoihin multiin. Sipulin varret puolestaan olivat menneet haitarille liian tiukan harson alla. Sellaiset yllätykset luonto korjaa. Mutta mikä ihmeen vauhti luonnolla on tänä vuonna ollut! Tuntuu kuin pensaat ja puut olisivat kukkineet viikkoja liian aikaisin. Pihlajan ja sirenin kukkia ei kyllä juhannukseen asti riitä! Voi niistä toki nytkin nauttia. Niissä on oikeat kevätkesän tuoksut.

 

Helatorstai, helluntai ja juhannuskin ajoittuvat tänä vuonna lähekkäin. Kevätkesä on yhtä juhlaa.  Niitten jokaisen merkitykseen paneutuminen vaikuttaa eri tavoin elämän eri vaiheissa. Nyt on itselläni ollut aikaa kuulostella hiljaisuuden ja rauhan merkitystä, oikeastaan niiden vaikutusta. Joskus niitä on kiihkeästikin kaivannut, nyt juuri helluntain ja kesän pyhien aikaan on hyvä antaa niille valta. Silloin toteutuvat niin malttamattoman villjelijän kuin hiljaisuudessa kaipaavankin odotukset kaikessa rauhassa.

 

”Tule rauhan Henki, Henki Jumalan, tule lailla tuulen, merten pauhinan.

Tule rauhan Henki, hiljaa kohota, katse ylös maasta, kohti Kristusta.” (A-M Kaskinen)

 

 

Sisko Mäkinen