Päivän Sana 20.11.2018
Hyvä on sen osa,
jota sinä, Herra, kasvatat
ja jolle sinä opetat lakiasi.
Pahana päivänä sinä varjelet häntä,
kun hauta jo aukeaa
sille, joka rikkoo lakiasi.

Ps. 94:12-13

Siivotaan sisältä ja päältä

On kevätsiivousten aikaa! Ylihärmän kirkon siivous alkaa siitä, kun kappeliseurakunnan naistoimikuntalaiset suuntivat aamuvarhaisella ensin seurakuntatalolle. Sananvaihto seurakunnan emännän kanssa on sopiva startti, kuin innostava potku, yhteiselle urakalle. Kun kuulumiset on emännän kanssa vaihdettu, suuntaavat naiset yksi toisensa perään siivouskomerolle. Lämmintä vettä sankoihin, puhtaalta tuoksuva riepu otteeseen ja pihamaan poikki kirkkoon. Työnjako on sujuvaa, onhan toisilleen tuttu joukko kuurannut kirkon syksyin keväin vuosi toisensa perään.

Tänä keväänä, kuten niin useasti muulloinkin, olivat emäntä Tarja Alho ja noin 20 topakan naisen joukko yhtä mieltä siitä, että kirkon kevätsiivolle paras aika on äitienpäivää edeltävä viikko. Ensi sunnuntaina kirkkoväki käy siis kevätsiivottuun kirkkoon. Eikä siinä kaikki. Kirkonsiivouspäivän jälkeisenä päivänä (4.5.) on kirkonmäellä haravointikökkä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, seurakunnan ”ympäristötalkoisiin” osallistuu innokasta naistoimikuntaa, mutta parikymmentä muutakin talkoolaista. Niin ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, päivän jälkeen porukka on tyytyväinen siitä, että tuli osallistuttua. Olkoonkin, että kehoa kivistää. Haravointikökän jälkeen, siistityn kirkonmäen ohi kulkiessa kökkäläisistä tuntuu hyvältä.

Ei naistoimikunta pelkästään siivoa. Ennen ”siivousviikkoa” he ahkeroivat karjalanpiirakkatalkoissa. Sitä ennen suunniteltiin toimintaa hamaan tulevaisuuteen.

Entä tulopuoli? Hyvä mieli, mutta kertyneet roposet karjalanpiirakoiden myyntituloista, arpajaisista tai muista tempauksista ohjataan naistoimikunnan tilille ja käytetään sieltä seurakuntatalon tai kirkon tarpeisiin.

Sellaisiin, joihin ei euroja heru seurakunnan yhteisestä kassasta. Naistoimikunnan kädenjälki näkyy niin sanottuna ekstrana, jota voivat olla tekstiilit, käyttö- tai koriste-esineet...

Ylihärmässä naistoimikuntaperinne on vuosikymmeniä vanha.  Pikainen kysely niin menneiden vuosikymmenten toimijoille kuin nykyisillekin vakuuttaa siitä, että yhdessä talkoileminen on mukavaa.

Niin se vain on, että siivoaminen, leipominen, kukkapenkin teko, siis arkiset askareet kaikkineen, sujuvat porukalla tehtynä tehokkaasti, lupsakasti ja mieltä virkistäen. Siitä osoituksena on, että kulloiseenkin tempaukseen naiset osallistuvat täysilukuisena porukkana. Myös innokkaita mukaantulijoita on piisannut vuosikymmenestä toiseen.

Sellaisestakin oli jossakin kökässä vieressä ahertaneen kanssa puhetta, että esimerkiksi siivoaminen voi avata  uutta näkökulmaa. Kuten astioita tai vaikkapa ikkunoita puhdistetaan sisältä ja päältä, myös meillä ihmisillä on sisäisen puhdistumisen mahdollisuus ja etuoikeus.

Tuo ajatus oli vuodentakaisten siivoustalkoiden hengenravinto. Saapa nähdä, mitä tämän viikon talkoot tuovat tullessaan?

Paula Takala