Päivän Sana 16.11.2018
lyhteet sylissään.

Ps. 126:5-6

YHTEISVASTUU PUHUTTELEE

Kuinka juuri minua pyydetään kerääjäksi? Minua, jota ei kirkonpenkissä eikä seurakunnallisissa tilaisuuksissa näy.

Kerääjäksi lupautunut kertoi, että pyytäjämummo oli hellyttävä ihminen. Ei hänelle olisi voinut vastata EI.

Kerääjille järjestetyssä yhteistilaisuudessa, joka pidettiin seurakuntakeskuksessa, uudella tulokkaalla oli ulkopuolinen olo. Hän sai keräyskohteekseen kadunpätkän suurelta kerrostaloalueelta.

Matkaanlähtö jännitti. Ovikellon pirautteluista huolimatta, monet ovet pysyivät kiinni. Useammilla ovilla kerrottiin asiallisesti, että ylimääräistä rahaa ei kertakaikkiaan ollut. Toiset olivat vihaisia kerääjälle. Hän kertoi säikähtäneensä eniten sillä ovella, jossa sormea heristeltiin nenän alla, puhuttiin rumasti ja toivotettiin kerääjä alimmaiseen patakattilaan.

Yhden kerrostalon ylimmässä kerroksessa oli metelistä päätellen juhlat. Ovikellon soittoon vastattiin ja mies viinipulloineen haasteli kerääjää juhlaan mukaan. Vaikka uutta juhlijaa ei saatukaan, juhlapaikasta heltisi euro. Hyvä niin! Näin ajatteli kerääjämme.

Hän soitti talon alimmassa kerroksessa ovikelloa, vaikka ovessa ei  nimikylttiä ollutkaan. Oven avasi afrikkalaisnainen. Eteisestä avautuvassa olohuoneessa ei ollut juurikaan huonekaluja, mutta lasten ääniä sieltä kuului. Afrikkalaisäiti ei ymmärtänyt mistä oli kysymys. Hän oli kuitenkin ystävällinen. Äitinsä puuvillapuvun poimuihin ilmestyi kouluikäinen poika, vähitellen muutkin leikkijät pyrähtivät eteiseen.

Yhteisvastuulähettiläämme selvitti pojalle millä asialla oli. Musta kiharapäinen poikanen ymmärsi ja tulkkasi äidilleen, jonka ilme synkkeni. Äiti ja poika juttelivat omalla kielellään vilkkaasti kunnes äiti huokaisi ja poika pinkaisi keittiöön.

Pienen maahanmuuttajan kasvot loistivat hänen saapuessaan keittiöstä. Mustassa kourassa oli kiiltelevä kaksieuroinen. Äitinsä nyökkäsi, pojan tumma käsi laittoi rahan kerääjän valkoiseen käteen. Yhdessä tumma ja vaalea käsi tiputtivat lantin lippaaseen. He kuuntelivat tummat ja vaaleat kasvot korvakkain, kuinka lantti kopsahti.

Lupasin myös tänä vuonna YHTEISVASTUUKERÄÄJÄKSI! Iloitsin tuttavani soitosta. Hän kertoi, että kerääjien yhteisessa tilaisuudessa ei enää tuntunut ulkopuoliselta. Kerääjämme halusi saman keräysalueen kuin viime vuonna.

Hän aikoo mennä alakerran huoneistoon ystävänpäivänä. Hän on käynyt varmistamassa, että perhe asuu yhä samassa asunnossa. Kerääjä-ystäväni kertoi tehneensä perheelle paketin, jossa on yhtä ja toista. Eniten hän kuitenkin odottaa kosketusta pienen mustan kouran kanssa. On aivan sama onko siellä muutama sentti vai se kaksieutoinen.

20.5.2012 klo 13:07:46
Helena V. kirjoittaa

Kiitos Paulalle kirjoituksesta. Näin sitä tullaan tutuilsi vaikka vähän vihaisissakin merkeissä. Yksi ystäväni, joka oli mukana "yhteys uusiin seurakuntalaisiin" (uusi nimitystyölle)kotikäynneissä, iloitsi niistä vastaanotoista. Hän kertoi, että haluaisi vieläkin tehdä sitä työtä. Sieltä löytyi aivan uusia ihmisiä. Jotkut olivat jopa odottaneet tapaamista. Aivan hellyttävä kertomus Paulalta pienestä mustasta kädestä. Kiitos.

8.3.2012 klo 15:31:04
Luoma Henna kirjoittaa

Ihana kertomus. Kiitos Paula! Iloa ja enkeleitä jokaisen kerääjän askeliin.