Päivän Sana 21.04.2019
Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.'

Luuk.24:7

"Janne - Ainoa!"

Musiikkinäytelmä, Janne – Ainoa! perustuu Jean ja Aino Sibeliuksen kirjeenvaihtoon alkaen heidän naimisiinmenostaan jatkuen pitkälle Jean Sibeliuksen menestyksen vuosikymmeniin. Jean Sibelius vietti runsaasti aikaa ulkomailla opiskellen ja osallistuen Euroopan musiikkielämään. Samaan aikaan Aino hoiti lapset ja kodin Suomessa. Molempien syvä kaipuu toisiaan kohtaan kuvastuu heidän kirjeenvaihdossaan selvästi, mutta myös paljon muita tunteita pursuaa läpi. Jannen elämäntavat aiheuttivat runsaasti murhetta Ainolle ja hän joutuikin hermoparantolaan hetkeksi 1900-luvun alkupuolella hermostuneisuutensa vuoksi. Rakkaus kesti kuitenkin koko heidän elämänsä vuosikymmenet.

 

Musiikkinäytelmä sisältää komiikkaa ja traagisia hetkiä Jannen ja Ainon yhteisen taipaleen varrelta. Jean Sibeliuksen musiikin helmet sovitettuna sellolle ja pianolle kuljettavat kerrontaa sujuvasti eteenpäin. Näyttelijä Markku Toikka on näytelmän keskeisessä roolissa, mutta myös muusikot, sellisti Ulla Lampela ja pianisti Kimmo Ruotsala, ovat mukana osissa kohtauksista.