Päivän Sana 18.11.2018
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee."

Matt. 24:36-37

Nuorten Ranskan-matkan kokemuksia

Alueseurakunnan nuorten matka Taizé-yhteisöön, joka on kansainvälinen, ekumeeninen yhteisö, Etelä-Burgundissa Ranskassa. (9.-20.7.2015)

”Aivan syvällä ihmisyydessä on kaipaus läsnäoloon, hiljainen kaipaus yhteyteen. Meidän ei pidä koskaan unohtaa, että yksinkertainen kaipaus kohti Jumalaa on jo uskon alku.”

Veli Roger

Taizé on luostariyhteisö, jonka perusti Roger Louis Schutz-Marsauche eli veli Roger vuonna 1940. Viikosta toiseen, ympäri vuoden nuoret aikuiset tulevat kaikista Euroopan maista, kuin myös muista maanosista, osallistuakseen tapaamisiin, joiden aiheena ovat ”sisäinen elämä ja ihmisten välinen solidaarisuus”. Taizén viikko koostuu esim. seuraavista asioista: kokoontumisista yhdessä veljien kanssa kolmesti päivässä rukoushetkiin, osallistumisista yhdessä muiden maiden nuorten kanssa tapaamisiin, aterioihin, pienryhmäkeskusteluihin ja käytännön työhön.

Vuonna 2014 heräsi ajatus, että voisimme osallistua nuorison kanssa yhteisön elämään. Näin ollen aloitimme ilmoittautumisen 2014 kesällä. Kesän jälkeen ryhmä alkoi muodostua ja rupesimme yhteistuumin kartuttamaan matkakassaa. Myimme keksejä ja karkkeja, siivosimme sekä tutustuimme Taizén hengelliseen elämään pitämällä Taizé-hartauksia sekä -messuja. Vuoden mittaisen työn jälkeen saimme lähteä yhteiselle matkalle, joka oli meille suuri elämys.

Matkamme koostui ensinnäkin useista eri kulkuneuvoista: bussi, luotijuna, metro, lentokone… Osa nuoristamme oli ensimmäistä kertaa ulkomailla!

Vietimme aluksi kaksi päivää Pariisissa, jossa tutustuimme ainakin kuuluisimpiin kohteisiin, kuten Notre Damen katedraaliin, Eiffelin torniin ja Sacré-coeuriin. Pariisin jälkeen suuntasimme viikon mittaiselle matkalle Taizéen. Siellä majoituimme teltoissa, jotka kuljetimme osana matkavarustusta. Saimme oman pienen paikan, johon pystytimme oman telttakylämme. Ilmat suosivat meitä myös koko matkan ajan. Taizéssa päivän ylin lämpötila oli n. 40 astetta. Osallistuimme sekä mukauduimme luostariyhteisön omaan ohjelmaan tuon viikon verran. Saimme myös viettää Taizéssa suomalaisten kesken omaa ehtoollishartautta Taizé-kirkon Kryptassa. Ystävällinen veli Steven, jonka vastuualue Suomi on, laittoi meille kaiken valmiiksi. Vierailun jälkeen suuntasimme takaisin Kauhavalle. Taizén hartauselämä teki pysyvän jäljen matkalaisiin, ja jossain vaiheessa syksyä hartauksia toteutetaan myös Kauhavalla uudestaan, niin että myös muut seurakuntalaiset voivat kokea palan Taizéa.

Tässä muutaman nuoren ajatuksia reissusta:

”Lyhyesti ja ytimekkäästi: mahtava kokemus. Lähtisin mieluusti uudelleen. Ihania, erilaisia ihmisiä. Taizéssa sai olla juuri sellainen, kuin itse on. Yksinkertaisesti mahtava reissu.”

”Taizéa tai koko matkaa on vaikea kuvailla lyhyesti, mutta yritän kuitenkin. Lähdin koko matkaan toiveikkaana siitä, kuinka tuun tutustumaan uusiin ihmisiin, jotka on tullut Taizeen eri puolilta maailmaa. Loppuviikosta huomasin kuitenkin, että vaikka se olikin mahtavaa, niin mulle henkilökohtaisesti tärkeämpää oli nähdä kuinka mahtava porukka meillä oli jo valmiiksi. Siinä näki sen, että joskus pitää lähteä kauas huomaamaan, mitä itsellä on jo valmiiksi lähellä... Opin löytämään myös itsestäni uusia piirteitä hiljaisuuksien ja käsiteltyjen aiheiden myötä. Se oli erityisellä tavalla erityinen matka, ei voi muuta sanoa.”

”Matka tuntui kasvattavan mua ainakin ihmisenä jollain tapaa, sillä kokonaisuutena kokemus oli mulle tosi erilainen ja jännittävä. Oli mielenkiintoista viettää kokonainen viikko Taizéssa aivan uusien ihmisten armoilla, varsinkin kun en yleensä edes viihdy ryhmissä niin paljoa. Oli niin paljon erilaisia ihmisiä eri maista, ja joka puolelta kuului jos jonkinlaista kieltä. Oli kyllä hieno kokemus ja tilaisuus koettaa elää tällä tavalla yhteisössä, mutta ehkei se ole ihan se mun juttu. Jos jotain, niin opin arvostamaan matkalla eritoten omaa rauhaa:--)”

”Mun mielestä tuo visiitti Ranskaan oli hieno ja monipuolinen kokemus. Parasta oli uusiin ihmisiin tutustuminen ja että meidän oma porukka tutustu toisiinsa vielä paremmin :) Oli kyllä myös siistii olla viikko osana Taizen luostariyhteisöä. Ja toisaalta taas ikinä ei oo tuntunu yhtä hyvältä tulla kotiin, että toisaalta tuo reissu opetti myös näkemään oman kotimaan parhaat puolet :)”

Petra Pikkarainen                                +                   Taizé-nuoret

Kuvat on ottanut Nea Alanen.