Päivän Sana 19.11.2018
Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee.

2 Piet. 3:13

Suomalainen messu itsenäisyyspäivän aattona Ylihärmässä

Lasse Heikkilän Suomalainen messu on sävelletty vuosien 1996-1998 välisenä aikana. Heikkilä on pohtinut omaa näkemystään Suomesta ja suomalaisuudesta. Hänen sielunmaisemassaan Suomi näyttäytyy rajuina vuodenaikojen vaihteluina, tasapainoiluna idän ja lännen välissä, työn arvostamisena ja vaikeissa olosuhteissa selviämisenä. Myös Suomen luonto ja kansanmusiikkiperinne ovat olleet tärkeä inspiraation lähde laulujen taustalla. Teoksessa otetaan kantaa myös isänä olemiseen ja isättömyyteen tänä päivänä sekä isän puutteeseen, joka tuli lukuisien perheiden osaksi sotien aikana.

”Suomalainen messu on myös Jumalan ja suomalaisen vuoropuhelua. Siinä soi anteeksianto ja sovinto. Se on myös kunnianosoitus kansallisen kulttuurin pioneereille, itsenäisyyden puolesta taistelleille veteraaneille ja jälleenrakennustyön  väsymättömille sankareille”, teosta kuvataan. Aikojen vaihtuessa suomalaista lohduttaa yhä tieto, että tulevaisuutemme on edelleen Kaikkivaltiaan armollisissa käsissä.

Lopullisen muotonsa teos sai tilaustyönä Maata Näkyvissä  -tapahtumaan. Tekstejä ovat kirjoittaneet Leena Valkonen, Hannu Takkula, Stella Kivi ja Jussi Miettinen.

Suomalainen messu esitetään Ylihärmän kirkossa lauantaina 5.12. klo 18. Esittäjäkokoonpanon ja toteutuksen ovat  koonneet Silvia Kaljurand ja Eija Korpi. Toteutuksessa ovat mukana Me naiset -kuoro,  Annukka Haapa-aho, Katariina Koivusalo ja  Jukka Mäkikari sekä mieslaulajaryhmä. Soitinryhmän jäseniä ovat Eija Korpi (harmooni), Pentti Ketomäki (basso), Raine Pajamäki (lyömäsoittimet), Katri Mäkinen ja Liina-Lotta Jutila (viulu) sekä Silvia Kaljurand (kannel).

Vuosien varrella monia messun lauluista on käytetty seurakunnissa eri tilaisuuksissa, ja ne ovat tuttuja sekä rakkaita ihmisille. Messu on samalla yhteislaulutilanne, sillä ihmiset saavat tulla kertosäkeisiin mukaan laulamaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kolehti kerätään seurakunnan musiikkityön hyväksi.