Päivän Sana 18.11.2018
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee."

Matt. 24:36-37

Televisiojumalanpalvelus Ylihärmän kirkossa

Kaatuneiden muistopäivän televisiojumalanpalvelus lähetettiin tänä vuonna sunnuntaina 17.5. klo 10 suorana Ylihärmän kirkosta.

- Mahdollisuutta tarjottiin meille viime syksynä, toteaa Ylihärmän kappalainen Satu Linko.

- Kirkon remontti oli juuri valmistunut, ja ajatus jumalanpalveluksen televisioinnista tuntui tämän vuoksi erityisen innostavalta.

Jumalanpalvelusta suunnitellessa haluttiin nostaa esille kaksi asiaa, nuoret ja ylihärmäläinen veisuuperinne.

- Vierailevat saarnaajat usein kommentoivat, että onpas tässä seurakunnassa veisuu vahvaa. Se on totta. Hiljaisimpina pyhinäkin seurakunnan veisuu kuuluu voimakkaana, ja ehtoollisen aikana kanttori voi hyvin jättää seurakunnan veisailemaan virttä itsekseen ja tulla itse ehtoolliselle.

Toivottavasti veisuuperinne välittyi myös television kautta. Ylistysvirsi 332 veisatiin ilman säestystä neliäänisesti. Esiveisaajina toimivat kirkkokuorolaiset.

Järjestelyissä vahvana tukena olivat Ylihärmän reserviläiset. Tavoitteena oli kutsua vastuutehtäviin alle 30-vuotiaita ylihärmäläisiä.

- Kaikilla kunniavartion ja seppeleen laskun tehtäviin pyydetyillä on suora yhteys kaatuneiden muistopäivään. Historia ja nykypäivä kohtasivat.

Nuoria oli mukana myös jumalanpalveluksessa muissa tehtävissä. Partiolaiset kantoivat kolehdin. Sanni Tyynismaa luki päivän lukukappaleet. Ilona Jussinmäki säesti haitarilla Me naiset -kuoroa ja evijärveläinen Lauri Kattilakoski räppäsi synnintunnustuksen. Sopiiko räppi kirkkoon?

- Lauri on Kauhavan ja Evijärven seurakuntien yhteisen nuortentapahtuman, Ruskagospelin, vastuunkantajia ja esitti räppinsä ensimmäisen kerran Ylihärmässä juuri Ruskamessussa viime syksynä. Räpissä on koskettavat sanat, ja Laurilla on touhussa sydän mukana. Minusta on tärkeää, että nuoret saavat toteuttaa kirkossakin omia juttujaan.

Entä saarna? Mitä Linko käsitteli omassa puheessaan?

- Ylihärmän kirkossa meidän edessämme on aina yksi sota-ajan lapsi, Ylihärmän kirkon alttaritaulu. Taulu on valmistunut vuonna 1948. Itse näen taulun symboliikassa voimakkaana ajatuksen annetusta uhrista, jonka edessä voi vaan todeta, ”Se on täytetty”.

Taulussa Jeesusta otetaan alas ristiltä.

- Yhtä hyvin siinä voi mielestäni nähdä kaksi sotilasta, jotka kantavat kuollutta aseveljeä rintamalta kotiin. Sota on läsnä maalauksen jokaisessa piirteettömäksi jätetyssä siveltimenvedossa, Linko jatkaa.

- Toivo on kuitenkin maalauksessa läsnä. Ihminen voi toivoa tulevaisuutta itselleen tai sitten niille, jotka jälkeen jäävät. Me kokoonnumme kaatuneiden muistopäivänä, koska meidän puolestamme on toivottu.

Veteraanikuoro otti seppelvartion vastaan sankarihaudalla. Lopuksi kajahti ylihärmäläisten taisteluvirsi 310.

- Se oli hieno päätös. Tietenkin jumalanpalveluksen jälkeen kaikki kutsuttiin kirkkokahveille seurakuntatalolle.

Palaute toteutetusta TV-jumalanpalveluksesta on ollut erityisen kiittävää. Eräs katsoja mm. kommentoi, että liikuttui kyyneliin Lauri Kattilakosken koskettavan räppi-synnintunnustuksen aikana. Satu Lingon saarna on myös kirvoittanut paljon ylistäviä lausuntoja.