Päivän Sana 30.11.2021

Heidän edellään kulkee tien aukaisija, he raivaavat tiensä, murtautuvat portista ja lähtevät. Heidän kuninkaansa kulkee edellä, Herra johtaa heitä.Miika 2:13

Piispan joulukirje: Heille ei ollut tilaa

Jouluevankeliumissa on monta puhuttelevaa yksityiskohtaa. Yksi niistä on maininta, että vastasyntyneelle Jeesukselle ei ollut tilaa majapaikassa. Sitä löytyi ainoastaan eläinsuojasta. Ilmeisesti majatalon väki ei tunnistanut, kuinka vaikea Marian ja Joosefin tilanne oli. He olivat matkalla vieraalla seudulla. Maailma otti Pelastajansa vastaan tylysti.

* * *

Entäpä, jos tänä jouluna toimisit toisin kuin Betlehemin asukkaat kauan sitten. Tekisit tilaa hänelle, joka sitä tarvitsee. Syrjään joutuneelle, vieraalle ja apua kaipaavalle. Siihen on monta tapaa.

Voit toivottaa tervetulleeksi heidät, jotka ovat lähteneet pakoon sotaa ja väkivaltaa henkensä säilyttääkseen. "Asettukaa keskuuteemme: täällä on turvallista, ei tarvitse pelätä."

Voit avata kotisi ovet hänelle, joka muutoin viettäisi joulun yksin. "Tule meille: vietetään joulu yhdessä."

Voit luopua yltäkylläisyydestä ja jakaa omastasi niille, joilla ei ole varaa edes jokapäiväiseen ruokaan. "Ole hyvä: ota tämä, sinä tarvitset sitä enemmän kuin minä."

Joulu on tilan tekemistä omaan sydämeen - toisia varten.

* * *

Yhä vieläkin Jeesus-lapsi tarvitsee jouluna tilaa luonamme.

Tilan tekeminen hänelle alkoi jo ensimmäisenä adventtina. Adventti on valmistautumisen ja kärsivällisen odottamisen aikaa. Voi olla, että olemme kadottaneet juuri odottamisen taidon. Adventti on kutsu yksinkertaiseen elämäntapaan. Se on tyytymistä vähään.

Adventtina tehdään sydämissä tilaa joululle.

Sitten, jouluyönä, kaikki muuttuu. Kuuluu sanoma Jeesuksen syntymästä, ja tyhjä tila alkaa täyttyä.

Syntyy joulun ilo. Onhan teillä tänä jouluna tilaa?

 

Joulurauhaa toivottaen

 

Lapuan hiippakunnan piispa

Simo Peura

 


joulukirje_2014_.pdf