Päivän Sana 30.11.2021

Heidän edellään kulkee tien aukaisija, he raivaavat tiensä, murtautuvat portista ja lähtevät. Heidän kuninkaansa kulkee edellä, Herra johtaa heitä.Miika 2:13

Sana kulkee

Sana lähtee. Päivi Latomäen organisoimana heliumpallot lähtivät lasten käsistä viemään sanaa. 

Lapuan hiippakunnan lähetysjuhla kokosi helatorstaina 17.5.12 Kauhavan kirkon täyteen juhlaväkeä. Tapahtumien väliajoilla kirkon lähistöllä liikkui suuri joukko hyväntuulisia lähetyksen ystäviä. Pieni sadekaan ei pystynyt sammuttamaan aurinkoista tunnelmaa. Lähetysjuhlan isäntänä toimi rovasti Seppo Ruotsala. Käytännön järjestelyistä vastasi Kauhavan seurakunnan lähetyssihteeri Henna Luoma.

 

Sana vahvistaa ja lähettää. Päätösjuhlassa pastori, teol.toht. Devasagayam Jonadob Nathaniel Intiasta, tulkki Aune-Inkeri Björkström Kokkolasta, pastori, teol.toht Zaihmingthanga Intiasta, hiippakunnan lähetyssihteeri Jukka Jämsen ja rovasti Seppo Ruotsala.”Sana kokoaa”, oli juhlan aloittaneen messun teemana. Saarnassa hiippakunnan lähetyssihteeri Jukka Jämsén haastatteli intialaista vierasta. Pastori, teologian tohtori Devasagayam Jonadob Nathaniel kertoi kuinka voimakkaasti kastijärjestelmä vaikuttaa intialaiseen yhteiskuntaan, mutta kristittynä kastitonkin voi kokea olevansa arvokas.

 

Liturgina messussa oli Kauhavan alueseurakunnan kappalainen Risto Mäki. Kanttoreina toimivat Anneli Lieto, Marika Myllymäki, Silvia Kaljurand ja Piret Stepanov. Messussa saatiin kuulla Kauhavan seurakunnan kirkkokuoroista kootun suurkuoron jykevää ääntä. Nuorisokuoron raikasta laulua johti Anneli Lieto.

 

Ruokailu oli järjestetty koulukeskukseen ja työväentalolle. Kahvia sai seurakuntakodilta ja Toiskasta. Seurakunnan lähetys- ja diakoniatyön kirpputorilla, Toiskassa kävikin paljon juhlavieraita kahvilla ja ostoksilla. Toiskaa pyöritetään pääasiassa vapaaehtoisten voimin.

 

Lähetysjärjestöt olivat monipuolisesti esillä seurakuntakodilla myynti- ja esittelypöytineen. Oman seurakunnan pöydillä oli esillä käsitöitä ja arvonnassa komeita tuotekoreja. Seurakuntakodilla oli myös nuttunäyttely. Vierailla oli mahdollisuus vaikka istua hetkeksi kutomaan kaunista nuttua lähetysmaiden pienille ystäville.

Kirkon alasalissa musiikillista lähetysmatkaa tehtiin Pia Ruotsalan (oik.) johdolla. 

Iltapäivä kirkossa alkoi raamattuhetkellä: ”Sana uudistaa”. Puhujana oli Jukka Norvanto Radiolähetysjärjestö Sanansaattajista. Raamattuhetki oli monen kuulijan mielestä todella innostava ja uudistava.

 

Samaan aikaan kirkon alasalissa innostettiin nuorta väkeä musiikillisen lähetysmatkan avulla. Vaudikasta ja iloista lähetysmatkaa kuljettivat Pia ja Tero Ruotsala, Anneli Lieto ja Päivi Latomäki. Lähetysmatka ei jättänyt ketään kylmäksi ja lähetysrokki sai lanteetkin liikkeelle.

 

Seuraavana oli vuorossa askartelua. Pieniin pusseihin laitettiin viestilappuja, joihin liimattiin tekstejä Raamatusta yhteystietojen lisäksi. Toiselle puolelle lapset saivat piirtää ja kirjoittaa. Jotkut kirjoittivat oman nimensä ja puhelinnumeronsakin. Pussit kiinnitettiin värikkäisiin heliumpalloihin, jotka yhteisen laulun säestämänä lähetettiin matkaan kirkon edestä.

Hyvillä mielin, ennen ja jälkeen. Lähetysjuhlien isäntä, rovasti Seppo Ruotsala ja käytännön järjestelyistä vastannut Kauhavan seurakunnan lähtetyssihteeri Henna Luoma. 

Ensimmäinen tieto löytyneestä pallosta tuli perjantaina 18.5. Kokkolasta. Punainen ilmapallo viesteineen oli löytynyt mökkirannasta klo 17.30. Mökki sijaitsee 8 km Kokkolan kaupungista merelle päin. Viestissä oli jae Raamatusta, Joh. 3:16. Tiistaina 22.5. aamulla löytyi pallo Raahen edustalta merestä. Siinä oli lapsen piirtämä ukko, kukka ja niittyä. ”Saa nähdä soitellaanko pian Ruotsista”, viestitti Henna Luoma.

 

Päätösjuhlan otsikkona oli: ”Sana vahvistaa ja lähettää”. Seurakuntalaisten puheenvuoron käyttivät Paula Viitasaari ja Tarja Roos. He tekevät lähetystyötä käsillään ja sydämellään. Nuorten lähetyspiirissä ja lähetyksen käsityöpiirissä tehdään nuttuja lähetysmaiden vauvoille. Muita tuotteita myydään lähetyksen hyväksi Toiskassa. Rukous lähettien ja kohteiden puolesta on tärkeä tehtävä. Molemmat olivat sitä mieltä, että itselle lähetystyö antaa kivaa yhdessä olemista ja tekemistä.

 

Tilaisuudessa kuultiin terveisiä mielenterveystyöstä Keski-Aasiassa, Tuomasmessu toiminnasta Tallinnassa ja kummioppilas-, kummilapsi- ja lastenpankkityöstä mm. Etelä-Amerikassa. Matti Asikainen Suomen Pipliaseurasta kertoi 200-vuotis juhlavuottaan viettävän seuran alkuvaiheista.

 

Intiassa on yli miljardi asukasta. Heistä vain 2,5% on kristittyjä. Lähetysjuhlien toinen intialainen vieras, pastori, teol.toht. Zaihmingthanga kuuluu Miso-kansaan, joka elää lähellä Himalajan vuoristoa. Maakunnassa on 44 milj. asukasta ja heistä suurin osa on kristittyjä. Ongelmana on saada Raamattu jokaisen omalle kielelle. Käännöstyötä tehdään vaikeista olosuhteista, huonoista liikenneyhteyksistä ja sähkön puutteesta huolimatta. Intialaisten vieraiden tulkkina toimi Aune-Inkeri Björkström Kokkolasta.

 

Päätösjuhlan musiikista vastasi Lauri Pellisen gospelryhmä, joka sai koko kirkkokansan mukaan lauluun. Seppo Ruotsala totesikin, että lähetysväessä taitaa olla paljon kuorolaisia mukana, kun laulu raikuu niin komeasti.

 

Vaasan suomalaisen seurakunnan kappalainen, Maaria Perälä kokosi väkensä linja-autoon juhlan päätyttyä.Päätösjuhlan jälkeen kirkon parkkipaikalla odotti monta linja-autoa. Vaasalaisten auton vierellä oli ”lampaitaan” laskemassa Vaasan suomalaisen seurakunnan kappalainen Maaria Perälä. Hänen mielestään juhlat onnistuivat hienosti, tunnelma oli innosta ja iloinen. Ruokailu oli erittäin hyvin järjestetty, ja kaikki muutkin järjestelyt toimivat erinomaisesti. Ainoana miinuksena hän mainitsi pitkälle venyneen päätösjuhlan, joka kuitenkin oli hyvin ymmärrettävää, kun lähetystyö oli niin laajasti esillä. Maaria Perälä on tunnettu mm. koskettavasta kirjastaan: Niille, joiden on ikävä (Sley 1999). Kirjassa hän kertoo veljensä, kahden sisarensa ja tätinsä kuolemasta. Viemisinä Vaasaan Maaria Perälä sai hyvän mielen lisäksi arvontapalkintona olleen hienon säilytysarkun.

 

Lähtysjuhlat onnistuivat hyvin. Suuri kiitos tästä kuuluu isolle vapaaehtoisten joukolle, joka iloisesti hymyillen palveli juhlavieraita. "Moon kökäs"-pinssi vapaaehtoisten rintapielissä herätti huomiota. Kaikuja lähetysjuhlasta kuullaan toivottavasti vielä pitkään, kun heliumpallojen mukana lähetettyjä viestejä löydetään lisää.