Päivän Sana 18.04.2024

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.Ps. 23:4

Tietojen luovutus "uusista" rippikirjoista päättyy

Kevättalvella valmistaudutaan vuosittain alkukesästä kokoontuviin 50 vuotta sitten ripille päässeiden tilaisuuksiin. Seurakunta on aiemmin antanut kirjavan käytännön mukaisesti tietoja rippikoulun tuolloin käyneistä. 

 

Lähtökohtaisesti seurakunta ei saa luovuttaa alle 100 vuotta vanhaa tietoa kirkonkirjoista. Tätä on kierretty ilmoittamalla etukäteen, että tietojensa luovutuksen saa estää. Nykyisten säädösten mukaisesti jokaiselta, jonka nimi luovutetaan tulisi saada kirjallinen tai sähköinen suostumus tiedon antamiseen. Seurakunnan resurssit eivät mitenkään riitä etsimään satoja 50 vuotta sitten ripille päässeitä näiden lupien hankkimiseksi. Käytäntö on myös osoittanut, että joukossa saattaa olla joitakin, jotka suhtautuvat oman tietonsa julkaisemiseen hyvin varauksellisesti. 

Kokonaistilanne on sen kaltainen, että seurakunta joutuu lopettamaan tietojen luovuttamisen viimeistään nyt. Se tuntuu harmilliselta, sillä henkilökohtaiset kutsut, joita vapaaehtoiset ovat lähettäneet, ovat koonneet osaan tilaisuuksista kattavan osallistujajoukon. 
Sydämestäni toivon, että jatkossakin löytyisi joka ikäluokasta aktiivisia seurakuntalaisia, jotka ystävineen muistelevat ikäluokkansa jäseniä, ja jaksavat kutsua joukkoja koolle. Toivottavasti myös some-kanavista on apua vanhojen ystävien etsintään. Näin vanhat konstit saisi korvattua uusilla.

Jyrki Jormakka, kirkkoherra